IMD och Gemensam El

IMD – individuell mätning och debitering.
Gemensam El


I flerbostadshus där elen ingår i avgiften eller hyran kan man göra besparingar genom IMD – individuell mätning och debitering – där förbrukningen mäts och debiteras individuellt. Individuell mätning och debitering av värme och varmvatten är numera också ett krav i all nyproduktion av flerbostadshus.
Kontakta oss redan idag för mer information.

Som bostadsrättsförening eller fastighetsägare kan man också välja att införa Gemensam El, där man slopar individuella elabonnemang och i stället köper elen via föreningens eller fastighetens abonnemang. Enskilda hushåll slipper då betala de fasta avgifterna till nätbolagen och debiteras endast för sin rörliga elkostnad.

Hur fungerar IMD?

Individuell mätning och debitering (IMD) innebär att en mätare registrerar varje enskild lägenhets förbrukning av energi och den boende debiteras sin faktiska förbrukning. IMD kan göras för el, värme och gas.

Numera finns krav på installation av IMD för värme och varmvatten i all nyproduktion av flerbostadshus, och regler har införts för befintliga flerbostadshus som genomför ombyggnation eller nyinstallation av el och varmvatten.

Du kan läsa mer om reglerna för IMD hos Boverket.

Vad tjänar man på Gemensam El?

Med Gemensam El slopar man individuella elabonnemang och elen köps istället in via föreningens fastighetsabonnemang. En enskild boende debiteras då endast för sin rörliga elkostnad. Det är en lönsam affär för boende i flerbostadshus då kostnaden för ett individuellt abonnemang vanligtvis uppgår till 1.500-2.500 kr i nätavgift per lägenhet och år, beroende på var i landet som föreningen finns och vilket nätbolag man tillhör.

Gemensam El innebär fördelar även för föreningens solel och laddstolpar. Om föreningen står inför att installera solcellsanläggning är det bra att känna till att utan Gemensan El kan solelen bara utnyttjas till föreningsens fastighetsel som hissar, belysning i trapphus, tvättstugor osv. Sannolikt kommer därför den nya solcellsanläggningen att producera ett överskott av el som måste säljas tillbaka till elleverantören till ett lågt pris, för att sedan köpas tillbaka av föreningen till ett betydligt högre pris. Men med Gemensam El kan elen från solcellerna användas även i föreningens lägenheter, vilket ger en större vinst och faktisk möjlighet att halvera återbetalningstiden för solcellerna.

Våra installationer av Gemensam El gör det också möjligt, bland annat, för boende att ladda sin elbil på olika laddplatser i anläggningen och fortfarande debiteras egen förbrukning via månadsavin.

Inom Gemensam El samarbetar Gullikssons El med Infometric vars helhetslösningar med mätare och applikationer erbjuder branschledande, pålitliga system.

Vårt erbjudande

  • Projektering och komplett installation av IMD och/eller Gemensam El

Projektering och installation i olika typer av flerbostadshus

  • Bostadsrättsförening
  • Hyresfastigheter

 

Vill du veta mer?

Leverantörer & tjänster

Hos Gullikssons jobbar vi bara med leverantörer och fabrikat som är noggrant utvalda för att möta våra högt ställda krav på kvalité, hållbarhet och långsiktighet.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta oss för ytterligare info eller förfrågningar.
Till kontaktformulär

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår